Lovardaszabályzat

Kedves Lovasaink!

Lovasiskolánk fejlődése és képzéseink megerősödése szükségessé tette, hogy a lovasiskolánkat "használó" és lovaglást élvező lovasok számára egy összefogott áttekintést nyújtsunk, az itteni eszközök használatáról, és néhány olyan gondolatról, amely e klasszikus sportot olyan gyönyörűvé teszi, amelynek mi magunk is szeretnénk látni! Az új szabályoktól senkinek ne menjen el a kedve, hiszen szinte mindegyik olyan, amelyet a jelenleg nálunk lovagló tanítványok mindegyike ismer és alkalmaz, elsősorban a ti kényelmeteket fogja szolgálni, ha egy új ember belép közénk, akkor ezt elolvasva, minden könnyedén, és gördülékenyen mehet tovább, segítve egymás zavartalan szórakozását, és a színvonalas munkát!

I. Kezdő lovas szint:

A lovasok ruházata

A kezdő lovasoknak is rendelkezni kell 3 ponton rögzített lovagló kobakkal, ezt ha saját tulajdonban nincs, a lovasiskola biztosítja számukra. A picurka lovagláshoz, és a futószáras oktatáshoz nem kötelező előírás a szabályos lovas ruházat, de előírás a biztonságos ruházat, tehát szűk szárú hosszú nadrág, szűk, testhez álló felső ruházat a nadrágba betűrve, nyáron kötelező a rövid ujjas póló. Kötelező a keskeny orrú, sarkos cipő.

Osztálylovasok számára kötelező a szabályos lovas ruházat:

 • Lovas ruházat legyen zárt, nyáron alapelvárás az ujjas póló viselése, tiszta legyen, kapucnit kérjük kerülni, csak fényes, tiszta lábbeli elfogadható.
 • Kesztyű és derékszíj használata kötelező!
 • 3 ponton rögzített kobak használata minden tanuló és vendég számára kötelező!
 • Gerincvédő használata 18 éves kor alatt minden lóra ülésnél kötelező!
 • Gerincvédő használata 18 éves kor felett ugróedzésen ajánlott.

Lovasiskolai szolgáltatások kezdő lovasoknak

1. Picurka lovaglás

Lovaglás lépésben vezetett lovon 3 éves kortól. A foglalkozás 20 perces, célja, hogy a kisgyermekek megismerjék a lovat, ló körüli teendőket, valamint mozgásnevelés különös tekintettel az egyensúly és koordináció fejlesztésére. A lovaglás kisgyermek korban is rendkívül jó hatással van a mozgásra, finommotorikára, írás, olvasás elindítására, beszédfejlődésre, személyiségfejlődésre, szociális fejlődésre. A foglalkozás erre a célra kiképzett türelmes, nyugodt lovon történik, melyen rengeteg érdekes, játékos feladattal végzünk fejlesztő gyakorlatokat.

2. Futószáras oktatás

Lovaglás oktatás futószáron vezetett lovon, 6 éves kortól. A foglalkozás 30 perces, célja a biztonságos, helyes lovas ülés elsajátítása lépés, ügetés és vágta jármódokban, először voltizshevederben, majd nyeregben. A lovas megtanulja a lovaglás alapjait, megtanul egyensúlyban ülni, együttmozogni a lóval, valamint a segítségek (testsúlysegítség, csizmasegítség, szársegítség) helyes alkalmazását. A foglalkozás erre a célra jól kiképzett iskolalovon történik.

3.Osztálylovaglás kezdő lovasoknak

Lovaglás osztályban majd elosztásban 4, maximum 5 fős csoportokban. A lovasok elsajátítják a lovardai rendet, megismerik a patanyomfigurákat, elsajátítják a biztonságos, helyes ülést majd a kiképzési skálát, és megkezdik a tudatos, önálló lovaglásra való felkészülést. Előkészítő és alaposztályos díjlovagló, valamint az ugrómunkát előkészítő feladatokat oldanak meg, tehát járóiskola és cavaletti gyakorlatokat végeznek és felkészítést kapnak a haladó lovas szint eléréséhez. Emellett megtanulják a lóápolást, nyergelést, kantározást, alapvető ismereteket szereznek a lovak gondozásáról, takarmányozásáról.

II. Haladó lovas szint:

Az edzők elbírálása alapján kerülhet fel ebbe a csoportba lovas!

Haladó lovasnak számít aki:

 • Az edzők szakmai elbírálása alapján haladó lovas tudással rendelkezik.
 • A "Jól képzett lovas" tudását "BÁZIS" szinten a Lovasakadémia követelményrendszere alapján elsajátította, magabiztosan alkalmazza.
 • Haladó lovasnak megfelelő lovas öltözettel, rendelkezik, saját alátéttel, pálcával, kötőfékkel rendelkeznek!
 • Munkája, és edzésen való megjelenése megfelel az "Alap elvárások haladó lovasok részére" c. anyagban olvasottaknak.

Alap elvárások a haladó lovasok lovardában való munkájával, és edzésen való megjelenéssel kapcsolatosan:

1. A lovas ruházata

 • Lovas ruházat legyen, amely zárt, nyáron alapelvárás az ujjas póló viselése, tiszta legyen, kapucnit kérjük kerülni csak fényes, tiszta lábbeli elfogadható.
 • Kesztyű, és derékszíj használata kötelező!

2. Egyéni védőfelszerelések

 • 3 ponton rögzített kobak használata minden tanuló és vendég számára kötelező!
 • Gerincvédő használata 18 éves kor alatt minden lóra ülésnél kötelező!
 • Gerincvédő használata 18 éves kor felett ugróedzésen ajánlott.

3. Ló ápolása

 • A ló teljes szőrzetének sár, majd portalanítása
 • Paták kikaparása ki- és bementelekor
 • Paták lekenése
 • Lábvégek lemosása
 • Orr, és végbéltájék kiápolása
 • Farok kifésülése
 • Sörény kifésülése, mosása, kéthavonta megtépése

4. Ló szerszámzata

 • Ápoltnak, tisztának kelle lennie, helyesen beállított kantárral, segédorzóval, bújtatók elbújtatva
 • Helyesen beállított matringállal
 • Tiszta nyereg, edzés kezdésekor meghúzott hevederrel, beállított kengyellel

5. Felszerelések ápolása, karbantartása

 • Kantár napi lemosása, nyeregszappanos áttörléssel
 • Nyereg esetén napi ápolási feladat a heveder, kengyelszíj, és a kengyelvasak lemosása
 • Fedeles használat esetén a teljes nyereg portalanítása, nedves áttörlése naponta
 • Kötelező napi feladat az ínvédők lemosása, és helyrerakása
 • Alátétek megszárítása, és rendszeres tisztítása

6. Lovardai rend megtartása

 • Patapiszok és trágya felszedése még lóra ülés előtt!
 • Minden lovas felszerelés helyére való elpakolása, az edzés végén
 • Lóápoló eszközök elpakolása lóra szállás előtt
 • Öltözés CSAK AZ ERRE KIALAKÍTOTT ÖLTÖZŐBEN
 • Ajtók becsukására, és a villanyok leoltására kérem figyeljen mindenki!

Lovasiskolai szolgáltatásaink Haladó Lovasoknak:

1. Képzett lovas csoportos felkészítés

A lovasok elosztásban, 4, maximum 5 fős csoportokban vesznek részt a lovas foglalkozásokon. A lovasok a lovardai rend elsajátítását követően megismerkednek a kiképzési skálával, az e szerinti tudatos önálló lovaglásra kapnak felkészítést. Ugró és díjlovas feladatokat oldanak meg, és készülnek fel a díjlovas, és a díjugrató versenysport alap- és magasabb szintű kategóriáira. Lehetőség van lovasbérlet, bértartói lovasbérlet és kedvezményes bérlet megváltására, amelynek keretében heti 4 lovas alkalmat biztosítunk edzői vezetéssel. A bértartói lovasbérletet kizárólag a ló tulajdonosa válthatja ki.

2. Képzett lovas eseti felkészítés

A lovasok elosztásban, 4, maximum 5 fős csoportokban vesznek részt a lovas foglalkozásokon. A lovasok a lovardai rend elsajátítását követően megismerkednek a kiképzési skálával, az e szerinti tudatos önálló lovaglásra kapnak felkészítést. Ugró és díjlovas feladatokat oldanak meg, és készülnek fel a díjlovas, és a díjugrató versenysport alap- és magasabb szintű kategóriáira. Mivel eseti felkészítés, egy-egy komolyabb hiba korrigálására helyezzük a hangsúlyt, illetve a lovas tényleges felkészültségi szintjének felmérésére, és a továbbiakban tanácsolt javító feladatok elsajátítására.

3. Képzett lovas egyéni felkészítés

Haladó kategóriában lehetőség van egyéni felkészítésre, ahol speciális fejlesztő feladatok gyakorlásával az egyéni sajátosságoknak megfelelő, egyénre szabott felkészítést hajtunk végre. Lehetőség van bérlet, és kedvezményes bérlet megváltására, amelynek keretében heti 4 lovas alkalmat biztosítunk edzői vezetéssel. Lehetőség van lovasbérlet, bértartói lovasbérlet és kedvezményes bérlet megváltására, amelynek keretében heti 4 lovas alkalmat biztosítunk edzői vezetéssel. A bértartói lovasbérletet kizárólag a ló tulajdonosa válthatja ki.

III. Bértartás:

Lehetősége van a nálunk lovagló lovasoknak bértartás szolgáltatás igénybevételére! Bértartásba kizárólag érvényes lóútlevéllel rendelkező, immunizált, fertőző betegségektől mentes lovat tudunk fogadni! FIGYELEM! A lovasiskola munkaidőt követően zárva van, de az állatok éjjeli őrzését külön nem biztosítjuk! A bértartás lehet istállóban, boxos elhelyezésben, vagy félrideg tartásban a legelőn, és a fedelesben történő tartással! A bértartás szolgáltatás magában foglalja egy, a lovarda vezetője által kiválasztott box használatát, abban egy ló elhelyezését. A szolgáltatás keretében a bértartott ló napi kétszeri etetés alkalmával zabot és szénát kap, munkájának és testi adottságainak figyelembevételével. Só és egyéb táplálék kiegészítők beszerzése és pótlása a ló tulajdonosának költsége és feladata.

Mozgatás:

A lovak napi mozgatásáról a ló tulajdonosa gondoskodik. A lovarda telítettségének, és az időjárásnak a figyelembevételével lehetőség van a lovaknak karámban és legelőn mozogni és tartózkodni, melyről minimálisan heti egy alkalommal a lovarda gondoskodik! Amennyiben a ló sérült, beteg, vagy a karámok és a legelő állapota nem teszi lehetővé a kint tartózkodást, úgy lehetőség van a lovarda jártató gépének a használatára.

Lófelszerelés:

Lovardánk szívesen kisegíti bértartóit néhány alkalomra a szükséges felszereléssel, de a mindennapokban a ló szerszámzatáról és egyéb felszereléséről (beleértve az ápoló és tisztító szereket is) a ló tulajdonosának kell gondoskodnia (nyereg, kantár, ápoló szerszámok, lótakaró, izzasztó, ínvédő, bokavédő, futószár, kantár, kötőfék, sampon, nyeregszappan, bőrolaj, sörénygumi, sörényfény)!

Patkolás:

A lovakat 7-8 hetente, az istállónk mindenkori hivatalos kovács mestere megkörmöli, és igény esetén megpatkolja. Ezt a feladatot Wollher György ( 20/323-0345) kovácsmester látja el jelenleg. Igény esetén a bértartott ló patkolását, lovainkkal egyidőben, a lovarda vezető megszervezi, a lovarda költségén "lábfogó" személyzetet biztosít, a patkolás költségét a bértartó viseli. Más patkolókovács meghívása esetén a ló megfogásáról a ló tulajdonosa gondoskodik!

Állatorvos:

Lovasiskolánk megszervezi az éves kötelező vizsgálatokat, vérvételt és szerológiát, féreghajtást, immunizálásokat, amennyiben erre a bértartó igényt tart, és kérését írásban jelzi a lovasiskola tulajdonosának, vagy a lovarda vezetőjének! Az eseti probléma felmerülésekor, a lovarda személyzete, lovardavezető tájékoztatja a ló tulajdonosát a fennálló problémáról, melynek megoldási menetét a ló tulajdonosa határozza meg (pl.:kisebb horzsolt sérülés, sántaság, köhögés, gombás folt, rovarcsípés). Sürgős esetben (pl.: súlyos kólika, súlyos allergiás reakció, erős vérzéssel járó súlyos sérülés) a személyzet elvégzi azokat a beavatkozásokat, amelyeket képzettségük, és eszközeik engednek, az életveszély elhárítása érdekében, majd értesítik az állatorvost, végül a ló tulajdonosát! A bértartásban lévő ló minden felmerülő állatorvosi költsége a ló tulajdonosát terheli.

Lovasiskolánkban, az állatorvosi munka legnagyobb részét a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Kft. orvosai végzik.

 • Dr.Veress Sándor: 30/511-7470
 • Dr.Ütő Dániel: 30/647-9979
 • Dr. Hevesi Ákos: 30/300-4914

Segítségünkre vannak még a további segítőkész állatorvosok:

 • Dr. Kálmán Imre: 30/276-7184
 • Dr. Molnár Géza: 30/929-7355, 69/311-956
 • Dr. Papp Ibolya: 30/902-7729

Versenyzés feltételei:

 • A lovas az edzéseken bemutatja azt a lovas tudást, amelyet az edzők biztonságos és stílusos lovaglásnak ítélnek meg, a lovas saját képzettségi szintjének figyelembe vételével
 • Rendelkezik a versenyruházat, és kiegészítő eszközök, kötelezően a díjugrató és a díjlovas versenyszabályzatnak megfelelő elemeivel, és azok mindegyikét tiszta állapotban magával hozza! Ezek: kobak, zakó, lovas ing, férfiaknak nyakkendő, fehér nadrág nadrágszíj, csizma, vagy hopilet és lovaglócipő, lovaglópálca, versenyalátét, farokfásli (gyógyszertári).
 • A versenyzés éves hozzájárulási díját a Sportegyesületnek év elején megfizeti.
 • A verseny költségeit a versenyt megelőző héten a Sportegyesület pénztárába befizeti! (lószállítás, és edzői díj)
 • Hivatalos versenyen való induláshoz rendelkezik az előírásoknak megfelelő érvényes sportorvosi engedéllyel és licenccel, saját ló esetén a lovas lova rendelkezik az előírásoknak megfelelő érvényes vérmintával, féregtelenítéssel, kötelező védőoltással, és ezeket hitelt érdemlően bevezetteti az illetékes állatorvossal lóútlevelébe!
 • A felkészülő versenyző a verseny előtti héten minden edzésen részt vesz (erről csak az edző adhat felmentést különlegesen indokolt esetben)
 • A versenyt megelőző versenyen aktívan részt vett a lovak hazaszállításában, és a felszerelés elpakolásában, megtisztításában
 • A lovas a verseny előtti nap a lovon "nagy ápolást" végez, melynek eredményeképpen verseny előtti napon megtépett, kimosott sörénnyel, kimosott farokkal, tiszta és lekent patával és lábvégekkel, portalanított, tiszta szőrű lovat mutat be az edzőnek!

Egyéb versenyzéssel kapcsolatos feltételek:

A lovasiskola a jövőben versenyezni kívánó lovasok részére tart fent oktatási, kiképzési célból a feladatra alkalmas lovakat. Ezekkel a lovakkal lehetőség van házi versenyeken, és rajtengedély vizsgán való részvételre. A későbbiek során a szakmaiság és a gazdaságos, és gyors fejlődés elvárásait szem előtt tartva lovasiskolánk ösztönzi tanítványait saját lóval való továbblépésre!

Nevezési, és vizsga feltételek:

 • Rajtengedély vizsgán az a lovas vehet részt, aki a vizsgát megelőző hétig bezárólag E kategóriás díjlovas tesztet lovagol, 50% feletti eredménnyel
 • B1, C1 kategóriában indulhat az a lovas, aki a versenyt megelőző hétig bezárólag E osztályos díjlovas feladatot teljesít 60 % feletti eredménnyel
 • B2, C2 kategóriában indulhat az a lovas, aki a versenyt megelőző hétig bezárólag A osztályos díjlovas feladatot teljesít 50 % feletti eredménnyel
 • B3, C3 kategóriában indulhat az a lovas, aki a versenyt megelőző hétig bezárólag L osztályos díjlovas feladatot teljesít 50 % feletti eredménnyel
 • B4, C4, A1, vagy a feletti kategóriában indulhat az a lovas, aki a versenyt megelőző hétig bezárólag M osztályos díjlovas feladatot teljesít 50 % feletti eredménnyel

A BÁZIS elvárásokat teljesítő, a közösségi munkában aktívan résztvevő lovasok számára lehetőség van a kedvezményes bérletszolgáltatások igénybevételére! A kedvezmény mindig egy hónapra szól, az előző hónapi közösségi munka értékelését követően engedélyezik az edzők saját hatáskörben. A közösségért, lovardáért elvégzett munka értékelésére pontrendszert alakítunk ki, amelyet a mellékelt táblázat tartalmaz! A kedvezmény igénybevételére kizárólag az jogosult, aki az előző hónapban igazoltan 80, vagy annál magasabb teljesített pontszámmal rendelkezik! A pontok, a következő hónapra átvihetőek! A pontgyűjtésben csak az vehet részt, akinek nincsen egy hónapban egy nullás hete sem!

A pontgyűjtő rendszer keretében azoknak a haladó lovasoknak, akik elérték a kedvezményes bérletvásárlási lehetőséget, lehetőségük van felhalmozódott pontjaikon további edzéslehetőségeket vásárolni. Ezeknek a további edzéseknek, lovas alkalmaknak az ára 6 pont/alkalom!

Pontrendszer

Feladatok Pontok
Beteg ló sétáltatása2
Napi lóápolás, a lovasiskola más lovain2
Patamosó kitakarítása4
Folyosók és az istálló árkádok alatti részének, és a legelő íves útjának összesöprése4
A Vendégház és az istálló elötti beton felsöprése5
Trágya összeszedése egy karámban4
Lószállító kitakarítása, kimosása kefével, kívül, belül6
Pályabehúzás a fedelesben gereblyével6
Pályabehúzás a kinti pályán gereblyével8
Istállóablakok lemosása, kívül, belül, keret tisztítással25
Az istálló csempe párkányainak lemosása6
Fedeles lovarda falainak letakarítása6
Fedeles melegedőjének kiseprése, a fedeles ülőkéinek portalanításával5
A fedeles hátrazárt részének teljes kitakarítása10
Kisebb gallyak levágása a pálya körül8
Nyereges felsöprése felmosással3
Öltöző felseprése felmosással4
Befűtés a nyergesben4
Karámok festése munkaóra3
Akadálypark lemosása60
Akadálypark átfestése240
Segédkezés Lovasiskolai vagyVendégházas rendevény napján, egy nap16
Kantár nagyápolás3
Nyereg nagyápolás3
Nyeregalátét kimosása5
Kötőfék, vagy 1 pár fásli kimosása4
Pókálótlanítás az istállóban10
Egy boksz válaszfalainak, ajtójának lemosása, az etető kimosásával8
Etetőedények (műanyag) kimosása1
Összes kantár nagyápolás20
Összes nyereg nagyápolás28
Karámok körül a lehullott széna összeszedése4
Patkolásnál ló láb fogása4
Homokos pálya bírói emelvény takarítása2
Füves versenypálya bírói faház kitakarítása8
Istálló előtti padok lemosása4
Babaházak, körkarám melletti padok lemosása4
Nyerges nagytakarítás (szekrények, kisasztal, nyeregtartók, kandalló, ajtók, kanapé, radiátor mosása)35
Öltöző nagytakarítás (szekrények, polcok, radiátor, ajtók, wc, mosdókagyló)30
A lovarda reklámjaihoz alkalmas fényképek készítése, Szandinak eljuttatása2
Nyáron egy ló fürdetése samponnal3
Egy ló farokmosás, sörénymosás és keselyek kimosása samponnal2
Aktuális egyéb feladat
Táborainkba 1 plussz fő meghívása (ha el is jön)5

Ugrás a Bólyi Gyógylovas Vendégház oldalára! Vendégház

Ízelítő galériánkból


Tekintse meg lovasiskolánk teljes galériáját »